Šlehaný velikonoční beránek
Šlehaný velikonoční beránek
Za pár dní jsou tu Velikonoce a k ním neodmyslitelně patří i pečení velikonočního beránka. A proto jsme si pro Vás připravili ve spolupráci s paní Svatavou Coolinářkou tento tradiční recept na vanilkového šlehaného velikonočního beránka.
Šlehaný velikonoční beránek
150 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
150 g másla
200 + 30 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
3 vejce
200 ml mléka
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli
Nejprve oddělte bílky a žloutky a troubu předehřejte na 170 stupňů vrchní a spodní ohřev.
200 g cukru, vanilkový extrakt, povolené máslo a žloutky společně mixérem nebo v robotu důkladně vyšlehejte alespoň 10-15 minut.
V jiné míse smíchejte prosáté mouky s práškem do pečiva a jedlou sodou.
Do máslové směsi nyní už ručně zamíchejte střídavě v několika dávkách mléko pokojové teploty a mouky s práškem do pečiva a sodou.
Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh, pak zašlehejte i cca 30 g cukru krupice, který sníh zpěvní. Pak ho stěrkou postupně jemně zapracujte do těsta.
To nyní nalijte do formy, pokud máte silikonovou, stačí ji pro jistotu vymazat máslem, pokud keramickou, tak ji vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Pozor, u silikonové formy použijte kovový rám, těsto při pečení pracuje, tak aby vám nevyteklo. Beránka pečte asi 45 minut, ke konci pečení ho zkontrolujte špejlí.
Po upečení nechte beránka zcela zchladnout na drátěné mřížce.
Pokud jste i vy velcí nadšenci do pečení a vaření doporučujeme i další recepty paní Coolinářky.